måndag 29 september 2008

”Fastigheten Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige”.

Fortsatt höjda fjärrvärmetaxor och dramatiskt ökade kostnader för avfallshantering
Idag publiceras årets Nils Holgersson rapport – en sammanställning av värme-, varmvatten-, VA-, el- och renhållningskostnader för samtliga kommuner i Sverige. Rapporten produceras av Avgiftsgruppen där Riksbyggen, HSBs Riksförbund, Hyresgästföreningen Riksförbundet, SABO och Fastighetsägarna Sverige ingår.

Årets rapport visar på en fortsatt ökad prisutveckling inom fjärrvärmeområdet, ökningstakten för VA och avfall ligger precis som för fjärrvärmen klart över konsumentprisindex. Skillnaden i totalkostnad mellan stad och glesbygd har också fortsatt öka till exempel kan det vara upp till 40kr/kvm dyrare i glesbygden än i staden.


Undersökningen ”Fastigheten Nils Holgerssons underbara resa genom
Sverige” genomförs årligen av Fastighetsägarna Sverige, HSB, Hyresgästföreningen,
Riksbyggen och SABO inom den så kallade Avgiftsgruppen.
Målet är att komma ut brett med information nationellt och lokalt.
Syftet är att påverka leverantörer av fjärrvärme, vatten och avlopp,
eldistribution och renhållning till att hålla en skälig prisnivå.
För en mer detaljerad rapport, besök www.nilsholgersson.nu
Avgiftsrapporten

onsdag 24 september 2008

Många beredda att betala svart för hantverkare


44 procent av svenskarna kan tänka sig att betala svart för att få hantverksarbeten utförda i hemmet. 13 procent av dessa har redan gjort det. Yngre har en lättare attityd till svart hantverksarbete än äldre. Det visar en undersökning från försäkringsbolaget If.
Läs artikeln

tisdag 23 september 2008

Rekordtillväxten i Hammarby Sjöstad

Stockholms hetaste bostadsområde ska bli dubbelt så stort. Läs berättelsen om miljardprojektet som förändrade huvudstaden.
Läs artikeln i Affärsvärlden

HemPris - en website för att värdera lägenheter!

På HemPris.se kan man enkelt och gratis värdera lägenheter online genom att svara på ca 20 frågor om lägenheten. Lägenhetsvärderingen genomförs dels baserad på historiska försäljningar inom samma område, dels baserad på svaren på de frågor som ställts. För att värdera en lägenhet klickar du här

måndag 22 september 2008

Bygga Nytt - Hem & Villas nya temaområde

När Hem & Villa, mässan med allt för boendet, slår upp sina portar på Stockholmsmässan den 9-12 oktober är det är premiär för det nya temaområdet "Bygga Nytt". Här ger experter och myndigheter rådgivning till alla som har planer på att bygga nytt, bygga till eller bygga om sitt boende.

För den som skall bygga nytt idag finns en rad olika saker att tänka på och det kan vara svårt att veta vart man skall vända sig. I området "Bygga Nytt" samlas experterna för att ge besökarna information, rådgivning och aktuella seminarier inom de tre huvuddelarna: förbereda, planera och köpa.

-Vi märkte att det fanns en stor efterfrågan på kunskap, tjänster och produkter inom just denna sektor. Genom att samla husfabrikanter, arkitekter, kommuner, myndigheter och branschorganisationer kan vi erbjuda ett forum där all den samlade kunskapen finns, säger Christina Persson, projektledare, Hem & Villa.

Det fullmatade seminarieprogrammet bjuder varje dag på halvtimmeslånga föredrag kostnadsfritt och innehåller bland annat:

"Tänk först och handla sen", företrädare för Fastighetsmäklarnämnden - en statlig tillsynsmyndighet, talar om vad man tänka på när man skall sälja eller köpa genom fastighetsmäklare.

"Halvera din elkostnad med vindkraft", Linda Magnusson från o2 Vindel berättar om vindkraft generellt, om hur vindkraftkooperativ fungerar och om att ha ett eget litet vindkraftverk på huset.

"Att leva i Passivhus", Emma Roos från Emrahus och Fredrik Kjellgren från KJELLGREN KAMINSKY ARCHITECTURE AB berättar om de senaste materialen, teknikerna och energieffektiva miljövalen.

"Plantera sin drömträdgård i tid", Bo Rappne från Ulriksdals Slottsträdgård berättar om att planering, skötsel och miljö.

På plats för att besvara besökarnas frågor finns bland andra Kristinehamn kommun, Nyköping Kommun, Fastighetsmäklarnämnden, Boverket, Emrahus, Thermohus försäljning, Kvalitets-hus Sweden AB, Svenska Media, Teri-hus, IUC Norrbotten (Träindusti), CIibes Lift (Hissar), Sjödalshus, Oriental Invest (Säljer hus och lägenheter i Thailand) H+H Sverige (Miljövänliga lättbetongprodukter), Pordrän (Fuktskydd), SEAB (Isolering) Forsgrens Timmerhus, Åtvidabergshus och Mamutthirsi (Finska trähus).

Hem & Villa är Nordens största mässa för hem, villa och trädgård och lockar årligen cirka i Stockholm cirka 60 000 besökare. Årets mässa har nästan 400 utställare indelade i olika
temaområden som Kök & förvaring, VVS & Energi, Bygg Interiör/Exteriör, Bad och Bygga Nytt.

För mer information besökwww.hemochvilla.com eller kontakta
Christina Persson, projektledare Hem & Villa Stockholm, 040-18 68 79, christina.persson@numeramassor.com
Lotta Signeul Signeul, pressansvarig för affärsområde inredning, mat och mode, Stockholmsmässan, lotta.signeul@stofair.se, 08 749 43 79
May-Britt Pella, pressansvarig, may-britt.pella@stofair.se, 08-749 43 36.

torsdag 11 september 2008

Designad friggebod prisas i London

Efter Niklas Zennström och Ingvar Kamprad kommer friggeboden. Åtminstone enligt Svenska handelskammaren i London som belönade svenskdesignade ”Mini house” med årets Innovation Award 2008 på onsdagskvällen.

Tidigare pristagare har varit Niklas Zennström för Skype och Ikea-grundaren Ingvar Kamprad, som förra året fick Handelskammarens pris för sina prestationer under ett långt entreprenörsliv.

Men i år är det design på 15 kvadratmeter som belönas. Nyutbildade arkitekten Jonas Wagell har tagit den svenska friggeboden till en ny nivå och skapat ”Mini House”, en klassisk friggebod i storlek men med genomtänkta designlösningar och som levereras i platta, monterbara paket. Huset säljs i samarbete med Nordic Marine Living, som säljer bygglovsfria produkter och som än så länge bara hunnit göra prototyper av ”Mini House”.

– Jag hittade Jonas Wagells examensuppsats från Konstfack för ett år sedan och som bestod av Mini House som ett teoretiskt projekt. Vanliga friggebodar har en massa skalfel, de byggs med samma princip som stora hus och krymps sedan ner. Det här är ett smart genomfört designjobb och går att ha både som extra rum, kontor eller ateljé, säger Mats Elzén, vd för Nordic Marine Living.

Trots att produktionen knappt har startat, så har Jonas Wagells jobb redan uppmärksammats.

Han utnämndes nyligen av designmagasinet Wallpaper till en av världens 50 mest intressanta unga arkitekter och har även vunnit priset 100 % Futures inför Londons designmässa som äger rum om en dryg vecka. Priset blir en egen monter på mässan där Mini House kommer att visas i trädgårdsmiljö.

Hittills har Nordic Marine Living bara sålt i Sverige, vad har det för betydelse att uppmärksammas i England, för en svensk friggebod dessutom?

– De brittiska lagarna är faktiskt ganska lika den svenska friggebodslagen. Det här blir ett tillfälle att ta oss in på den brittiska marknaden och vi har redan flera intressenter på Mini House i England idag, säger Mats Elzén.

Han bekymrar sig inte för att den brittiska fastighetsmarknaden är på väg att kollapsa.

– Att bostadsmarknaden ser ut som den gör är faktiskt ett fint tillfälle för oss. Folk vågar inte sälja och köpa nya hus, men däremot behöver man kunna byta upp sig och skaffa mer yta och det här är ett sätt, säger Mats Elzén.

Vad blir priset då för en designad friggebod? Miniatyrhuset har både toalett och kök och är vinterbonat i grundutförandet, som kostar 135 000 kronor.

Lite mer än Ingvar Kamprads platta paket. Källa E 24

Hundratusentals svenska villor kan vara fuktskadade???

"Det är Klimatförändringar som är det främsta problemet och ett växande problem för småhus med krypgrund, som också kallas torpargrund. Det visar en rapport från Anticimex

300 000 svenska småhusägare kan vara drabbade av fuktskador utan att veta om det. Anticimex rapport visar att i mer än vartannat småhus med krypgrund konstaterades någon form av fukt- eller mögelskada. I mellersta regionen, där Sörmland ingår, hade 42 procent av småhusen skadade krypgrunder.

För den enskilde villaägaren kan det innebära kostnader mellan 15 000 och 250 000 kronor." Källa Sveriges Radio

2004 lät det så här i en rapport från Anticimex

"Fukt- och mögelskadad krypgrund – ett faktum för 175 000 svenska villaägare"
Se rapporten från 2004


Av en händelse driver Anticimex nu en kampanj på besiktning av krypgrund???

JUST NU!
Boka besiktning av din krypgrund och installation av en digital fuktmätare till kampanjpris 695 kronor!*
Anticimexkampanjen

Kan man lita på Anticimex???

onsdag 10 september 2008

Ökat intresse för video på nätet.


IKEA har startat IKEA.SE/TV där man kan lägga upp sina inredningstips på film eller med bilder.
IKEA.SE/TV

Du kan också hitta byggtips och videoklipp på ByggTV.se, ett forum för filmer inom kategorin bygga, fixa själv, inredning och trädgård som instruerar, informerar och inspirerar.
ByggTV.se

söndag 7 september 2008

Boligan.se utmanar Hemnet


Den nya bostadssajten Boligan.se har redan skapat rubriker. Den nya sajten utmanar Hemnet och mäklarna i Sverige genom att gå ut med uppgifter om prissänkningar och hur länge objekten funnits för försäljning. På så vis kan man som potentiell köpare få tips om vilka säljare som kan vara angelägna om att göra en snabb affär.
"Det är värdefull information för en köpare. Om man ser en bostad som har varit till salu i ett halvår som inte har sänkts i pris kanske den är mogen för en prissänkning", säger Jonas Åradsson, en av grundarna bakom Boligan, till di.se

På Boligan.se hittar du också en mycket lättanvändlig kartsökning där du kan söka i alla bostäderna direkt på en karta.
Bakom Boliga Sverige ligger Danmarks största oberoende bostadsportal Boliga.dk
Boligan.se

fredag 5 september 2008

Äntligen en färg som gör mycket mer än bara ser snygg ut!

Pressrelease
Banbrytande produkt inom nanoteknologi
Den tyska färgtillverkaren Bioni CS GmbH har tillsammans med forskare på välrenommerade Fraunhofer Institute for Chemical Technology lyckats framställa en ny typ av färg.
Denna färg är helt giftfri och är baserad på nanoteknologi.
Nanosilverteknologin utgör ett viktigt genombrott i kampen att förhindra uppkomst av mögel och kondens på och i byggnader.
BIONI är en ny typ av miljövänlig färg som effektivt och permanent stoppar all tillväxt av mikroorganismer.
Färgen gör mycket mer än bara ser snygg ut – den bidrar dessutom till en lägre energiförbrukning genom att minska
uppvärmningsbehovet eller behovet att tillföra kyla/ luftkonditionering.
Inomhusklimatet förbättras och hygiennivån höjs.
Nanosilverteknologi är lösningen på mögelproblematiken, samt skapar bättre hygien och inomhusklimat.
BIONI gör mycket mer än bara ser snygg ut.
Här följer några fördelar:
• Miljövänlig
• Giftfri
• Luktfri
• Stoppar all mikrobiologisk tillväxt
• Dödar bakterier
• Förbättrar inomhusklimatet
• Långvarig effekt
• Energibesparande ”cool‐paint” eller ”hot‐paint” (sänkta kostnader).
• Reducerar köldbryggor och s.k. hot spots
• Funktion liknande ”Gore‐tex”. Andas och ventilerar bort fukt. Inget regn kan tränga in från utsidan
• Hög brandklass (A2/DIN 4102‐1, B1/DIN 4102‐1)
• Minskat behov av underhåll
• Hög UV‐beständighet
• Utmärkta täckande egenskaper (klass A2/DIN EN 13300)
• Kvalitetsmärkning från Tyskland (TÜV)
• Kan brytas till önskad kulör

Mer information finns på
www.crossborderinternational.com

Hållbar samhällsbyggnad - FOKUS: PASSIVHUS

I samarbete med Byggvärlden erbjuder nu IVL Kunskap ett seminarium om konceptet passivhus.
Under en intensiv dag får du möjlighet att lyssna till diskussioner om hållbar samhällsbyggnad, passivhus i ett internationellt perspektiv, granskning av debatten kring klimatsmarta hus vs passivhus och presentationer kring olika alternativ på lokalt genererad energi. Dessutom kommer representanter från olika byggen och berättar om sina erfarenheter innan, under och efter byggprocessen.
Målgrupp:
Arkitekter, byggkonsulter, byggherrar och teknikkonsulter samt övriga med intresse för att bygga passivhus.
Läs info här

tisdag 2 september 2008

Energilotsen

Energilotsen är en hjälp för er som står i färd att bygga nya bostäder eller lokalbyggnader och om ni vill ta hänsyn till energianvändning och inneklimat på ett organiserat sätt under projekteringsprocessen. Energilotsen vänder sig till byggherrar, arkitekter, bygg och installationskonstruktörer.
Mer info får du här Energilotsen

Hus i fågelperspektiv

Idag är nästan allting transparant. Söker du en ny bostad så finns det flera kart-tjänster på nätet som man kan använda för att titta närmare på intressanta objekt.
Fördelen är att man kan snabbt bilda sig en uppfattning på hur hus, grannfastigheter,tomt och närmaste omgivningen ser ut i olika perspektiv.
Fördelen är att det är gratis. Nackdelen är att inte alla områden är täckta med bra upplösning och att kartorna inte är dagsfärska.

Live Search Maps
Google Maps
Google Earth

måndag 1 september 2008

Snurrig arkitektur



Snurriga hus som skall bli verklighet i Dubai och Moskva.

NCC startar den fördjupade undersökningen på Annehem


I början av september startar NCC arbetet med den fördjupade undersökningen av 201
hus som byggts med enstegstätade putsfasader på Annehem i Lund och på Melbavägen och
Norra Villavägen i Bjärred.
Syftet med undersökningen är att ta reda på hur skadeutbredningen ser ut och att säkerställa att de undersöknings- och bedömningsmetoder som används är tillförlitliga.
NCC

Nytt koncept ger marknaden effektiva lågenergihus

Två av Sveriges största husfabrikanter, Västkustvillan och Borohus, lanserar nu en helhetslösning för lågenergihus. Resultatet är ett helt nytt koncept som kombinerar minimal miljöpåverkan med maximal boendekomfort. Den nya lösningen går att tillämpa på samtliga husmodeller från både Borohus och Västkustvillan.

En normalstor villa slukar både energi och tusenlappar varje månad. Med rätt typ av åtgärder kan man dock bespara såväl miljön som plånboken en hel del påfrestningar. Den nya lösning för lågenergihus som Västkustvillan och Borohus tagit fram vilar på ett helt nytt koncept där bland annat förbättrade ytterväggar och bättre fönster hör till några av åtgärderna.
Det nya konceptet har vuxit fram efter att Boverket lagt fram ett förslag på hårdare krav beträffande energianvändning. År 2010 väntas Boverket sänka dagens rekommenderade energinivåer på 110 kWh per kvadratmeter till 55 kWh per kvadratmeter.

-Det koncept som Västkustvillan och Borohus tagit fram är helt i linje med vad som kan klassas som en god lösning för både miljön och boendet. Beräkningar visar att energiåtgången i ett normalstort hus där det här konceptet tillämpas helt och hållet motsvarar Boverkets lagstiftning som väntas komma 2010. Det är mycket roligt att se den här typen av lösningar som förhoppningsvis blir vägledande för hela branschen, säger Christer Harrysson, professor i byggteknik, Örebro universitet.
Borohus