torsdag 11 september 2008

Designad friggebod prisas i London

Efter Niklas Zennström och Ingvar Kamprad kommer friggeboden. Åtminstone enligt Svenska handelskammaren i London som belönade svenskdesignade ”Mini house” med årets Innovation Award 2008 på onsdagskvällen.

Tidigare pristagare har varit Niklas Zennström för Skype och Ikea-grundaren Ingvar Kamprad, som förra året fick Handelskammarens pris för sina prestationer under ett långt entreprenörsliv.

Men i år är det design på 15 kvadratmeter som belönas. Nyutbildade arkitekten Jonas Wagell har tagit den svenska friggeboden till en ny nivå och skapat ”Mini House”, en klassisk friggebod i storlek men med genomtänkta designlösningar och som levereras i platta, monterbara paket. Huset säljs i samarbete med Nordic Marine Living, som säljer bygglovsfria produkter och som än så länge bara hunnit göra prototyper av ”Mini House”.

– Jag hittade Jonas Wagells examensuppsats från Konstfack för ett år sedan och som bestod av Mini House som ett teoretiskt projekt. Vanliga friggebodar har en massa skalfel, de byggs med samma princip som stora hus och krymps sedan ner. Det här är ett smart genomfört designjobb och går att ha både som extra rum, kontor eller ateljé, säger Mats Elzén, vd för Nordic Marine Living.

Trots att produktionen knappt har startat, så har Jonas Wagells jobb redan uppmärksammats.

Han utnämndes nyligen av designmagasinet Wallpaper till en av världens 50 mest intressanta unga arkitekter och har även vunnit priset 100 % Futures inför Londons designmässa som äger rum om en dryg vecka. Priset blir en egen monter på mässan där Mini House kommer att visas i trädgårdsmiljö.

Hittills har Nordic Marine Living bara sålt i Sverige, vad har det för betydelse att uppmärksammas i England, för en svensk friggebod dessutom?

– De brittiska lagarna är faktiskt ganska lika den svenska friggebodslagen. Det här blir ett tillfälle att ta oss in på den brittiska marknaden och vi har redan flera intressenter på Mini House i England idag, säger Mats Elzén.

Han bekymrar sig inte för att den brittiska fastighetsmarknaden är på väg att kollapsa.

– Att bostadsmarknaden ser ut som den gör är faktiskt ett fint tillfälle för oss. Folk vågar inte sälja och köpa nya hus, men däremot behöver man kunna byta upp sig och skaffa mer yta och det här är ett sätt, säger Mats Elzén.

Vad blir priset då för en designad friggebod? Miniatyrhuset har både toalett och kök och är vinterbonat i grundutförandet, som kostar 135 000 kronor.

Lite mer än Ingvar Kamprads platta paket. Källa E 24

Inga kommentarer: